Op donderdag 18 maart 1897 gaf Harmonie Slikkerveer in de zaal van dhr. Kasteelen (Sint-Joris) hare zevende uitvoering.
Ondanks dat er enkele muzikanten de vereniging hadden verlaten, zijn de twaalf stukken naar behoren uitgevoerd. Verder is in de krant te lezen dat ter afwisseling de Hollandsche Karakterkomiek, dhr. Abr. de Winter uit Breda enkele voordrachten uitvoerde.
Het was de tweede keer dat deze man bij de Harmonie optrad. In 1894 was hij ook al zeer succesvol op een uitvoering.

Omdat ik nog nooit van Abraham de Winter had gehoord heb ik op het internet gezocht en heel veel gevonden van deze man. In die tijd was Abraham de Winter een van de bekendste komieken in Nederland en België.

De in 1841 geboren Joodse De Winter groeide op in de “Antwerpse Barakken”, een der armoedigste krottenwijken van Breda. Voordat hij als karakterkomiek bekendheid genoot was hij strohandelaar, begon hij een uitdragerij, en weer later een kledingzaak.
‘s Avonds trad hij op als komiek “Brammetje” in cafés en op bruiloften en partijen.
In 1884 brak hij na een grandioos optreden te Den Haag door, en werd alom bekend in Nederland. Hij was de eerste cabaretier die de regering en het kabinet op de hak nam. Daarom wordt hij ook wel de negentiende-eeuwse Wim Kan genoemd.
Zijn voordrachten waren nooit platvloers of banaal. Hij was zo ongekend populair dat hij optrad in de grootste theaters van Nederland, waaronder Carré.
In België stond hij o.a. in het Sportpaleis te Antwerpen. Ook heeft hij voor de Koninklijke familie opgetreden.
In 1901 kreeg hij als een van de eerste, zo niet de eerste Nederlander een platencontract aangeboden, en is zijn stem waarschijnlijk de aller eerste Nederlandse stem die op de toen net uitgevonden grammofoonplaat was te horen.

Na dit onderzoekje zie je maar dat de Harmonie niet de eerste de beste artiest heeft uitgenodigd. Het zal best wat gekost hebben.