Voor het eerst uniformen

Ton Bouman
single-image

Voor het eerst in uniform 1956

In een eerder stukje in deze rubriek heb ik het al eens gehad over het prachtige nieuwe vaandel wat de Harmonie in 1947 als geschenk van de burgerij heeft mogen ontvangen. In 1956 was het weer raak.

Ditmaal kreeg de Harmonie van de burgerij prachtige uniformen aangeboden. Enkele dames hadden een comité gevormd om de nodige gelden bijeen te vergaren. Zij organiseerden diverse evenementen, waaronder een “eierkoekmars” en een bazaar. Ook richtte ze een erecomité op.

Na twee jaar sparen was het zover, en konden de nieuwe uniformen op 07-07-1956 door dhr. A van Vliet worden uitgereikt. Hierover een uitgebreid stuk in De Combinatie van 13-07-1956.

Ook deze uniformen waren net als het vaandel in 1947, een echt geschenk van de burgerij, waar de Harmonie qua organisatie geheel buitenstond. In de volksmond zouden deze uniformen vanwege de bruine kleuren de naam “Melk en Puur” krijgen.

Leuk is te melden dat een week na de uitreiking van het uniform, de club voor het eerst in haar geschiedenis in uniform op concours ging. Het concours was te Vlissingen, en zowel het tamboercorps als het orkest behaalde in de stromende regen een eerste prijs.


Foto’s 

Daar ik geen kleuren foto heeft weten te vinden uit de jaren 50 van de Harmonie in het bruine pak, heb ik twee recentere foto’s geplaatst uit ongeveer 1974, welke afkomstig zijn uit het privé archief van Arie de Kluijver.

We zien de Harmonie marcheren over de Kievitsweg met tamboer-maître Henk van Lith voorop. Op de andere foto zijn opvolger Peter de Kluijver.