Ton Schouwenburg in Het Zuiden

admin
single-image

Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer aan de Prinsenstraat in Ridderkerk is een 125 jaar oude vereniging, waar Ton Schouwenburg al sinds 1967 deel van uitmaakt. De Ridderkerker bespeelt met hart en ziel een euphonium.

Door Eline Lohman

RIDDERKERK – Als klein kind kwam Ton al in contact met muziek, vertelt hij, met naast zich een grote koffer met daarin het instrument dat hij sinds jaar en dag bespeelt. “Ik ging geregeld met mijn vader mee naar een mars of concert. Hij zong zelf bij een kerkkoor in Ridderkerk. Wanneer er muziek gemaakt werd op straat, liep ik daar altijd bij. Mijn broer kreeg thuis muziekles en toen dacht ik: wat hij kan, dat kan ik ook. Ik begon op een bariton te spelen en later op een bugel. Ik ben een tijdje gestopt vanwege mijn studie optometrie, maar gelijk daarna heb ik het muziek maken weer opgepakt. Het mooie van het euphonium, dat ik nu alweer een hele tijd bespeel, is dat het een warme ronde klank geeft. Een heel melodieus geluid ook.”

Inmiddels is Ton het wel gewend om op dit muziekinstrument te spelen bij Harmonie Slikkerveer. Er zijn nog vier andere leden die ook een euphonium bespelen. “Het is niet zo moeilijk om een blaasinstrument te bespelen, maar het is lastiger om een mooie, zuivere klank te krijgen en een goede techniek te ontwikkelen. Ik oefen thuis veel op het instrument, dat moet ook wel. Eens per week repeteer ik bij de vereniging en natuurlijk oefenen we extra voor concerten in orkestverband.”

De Ridderkerker – die in het bestuur zit van de vereniging – is blij dat hij al zo lang bij Harmonie Slikkerveer zit. “Als kind groeide ik op met deze vereniging. Het is er vooral heel gezellig, dat is erg belangrijk. We hebben vier verschillende divisies: een fanfareorkest, drumband, een jeugdafdeling en een popkoor. Ik maak deel uit van het orkest. Muziek maken is verbindend. Als je met elkaar een goed concert kunt neerzetten, dan bezorgt dat me wel kippenvel.”

Zoals in december, toen de muziekvereniging een Kerstconcert gaf. Er wordt alweer verder gekeken, want op 17 maart staat het voorjaarsconcert op de agenda van Ton en de andere leden, want dan doet de hele vereniging mee. Afgelopen jaar heeft Harmonie Slikkerveer haar 125-jarig bestaan op grootse wijze gevierd. Sinds 18 jaar heeft de club een eigen onderkomen aan de Prinsenstraat. Voor meer informatie over de vereniging uit 1892, zie www.harmonieslikkerveer.nl.