Tom Pouce

single-image

In de begintijd van de Harmonie was het algemeen gebruikelijk dat er op een uitvoering een Humorist of Komiek optrad die tussen de muziekstukken door voor de nodige afwisseling zorgde.

In 1897 was dit dhr. Abraham de Winter. (zie eerder stukje)

Een jaar eerder in 1896 lezen we in de krant een verslag van een concert van de Harmonie waar het echtpaar Nieuwenhuizen en Tom Pouce de uitvoering met gepaste vrolijke stukjes hebben opgeluisterd.

Het echtpaar Nieuwenhuizen was in die tijd een heel bekend komisch duo en trad veelvuldig op in hun café Amicitia aan het Spuiwater te Rotterdam. Ook op kermissen en andere feestelijkheden waren het graag geziene gasten.

Maar wie was nou Tom Pouce? Bij een tompouce zullen de meeste mensen denken aan een gebakje. Maar een tompouce is ook een kleine dames paraplu. Wat hier echter bedoeld wordt is de Franse vertaling uit het Engels van de naam Tom Thump, wat in het Frans dus Tom Pouce is, en in het Nederlands bekend is als Klein Duimpje, inderdaad van het sprookje. In de 19de eeuw hebben diverse dwergen en lilliputters, zoals kleine mensen toen werden genoemd, zich Tom Pouce genoemd wanneer zij in de amusementswereld werkzaam waren. Deze mensen werkte veelal op kermissen en circussen.

De Tom Pouce die bij het echtpaar Nieuwenhuizen optrad was volgens eigen zeggen de eerste Miniatuur-Karakter-Komiek van Nederland. Helaas heb ik niet kunnen vinden wie deze Tom Pouce was, en hoe oud hij was. Het zou in dit geval ook een kind kunnen zijn geweest. Ik hoop echter dat de mensen hebben gelachen om zijn grappen en grollen, en niet om zijn lengte.