Sterovita-wandelmars 1955

Ton Bouman
single-image

Op het internet vond ik tussen de foto’s van Oud IJsselmonde, een nogal rommelige foto, van enkele muzikanten in een enorme drukte. Echter zonder verdere informatie.

Ik herkende gelijk Dirk Lodder, Piet de Kluijver, en Huig de Vries, muzikanten waar ik ooit met groot genoegen muziek mee heb mogen maken. Dit korps is dus Harmonie Slikkerveer, maar wanneer en waar is deze foto genomen? Men droeg geen uniform, dus is de foto van voor 1956. Ook zien we de Federatievlag, dus is de foto van na 1951.

Aan de vlag hangen ook nog 1 of 2 wimpels. Dus zal de foto zeker zijn genomen tussen 1953 en 1956. Ook zie je veel eender geklede mensen in de drukte staan, dus zal het een wandeltocht zijn geweest.

De notulen erop nageslagen, en… Bingo! De foto is genomen tijdens de Sterovita-wandelmars op 24-03-1955 te IJsselmonde. Sterovita was een melkfabriek aldaar.

Zoals veel personeelsverenigingen in die tijd, had ook de Sterovita personeelsvereniging een wandelclub, welke de mars organiseerde. Er waren zoals in De Combinatie te lezen is, voor deze wandeltocht maar liefst 4400 inschrijvingen. Een record in Rotterdam. In een tent, ook te zien op de foto, kon men zich inschrijven. Deze tent stond in de Pelmolenstraat bij de melkfabriek. Het raadsel van de rommelige foto is hiermee opgelost.