Als je in historische kranten en notulen leest wat de Harmonie voor de oorlog allemaal voor optredens had, doen we tegenwoordig niets meer.
Ieder jaar op concours. Soms meerdere malen. Concerten, in zalen, op weilanden of muziektenten. Talloze marsen. De meesten op Slikkerveer, maar ook veel op Bolnes met de start en finish op Slikkerveer. Dus lopend naar Bolnes. Heel, heel veel serenades op bruiloften en partijen. Na de oorlog veel serenades bij teruggekeerde dwangarbeiders uit Duitsland. Ook zijn er veel serenades gegeven bij teruggekeerde Indië gangers.
Ook op de repetitie werd bij mooi weer soms besloten om te gaan marsen. Bij mooi weer zijn er ook repetities gehouden op de muziektent aan de Willemstraat.
Voor sommige muzikanten was dit alles nog niet genoeg. Gestimuleerd door dirigent dhr. Jordaans, namen veel Harmonieleden deel aan een van de vele solistenconcoursen die overal in het land werden georganiseerd. Men trad op als solist, duo, trio, kwartet of dubbelkwartet, sextet noem maar op.
Omdat deze mensen niet op de naam van de Harmonie optraden maar op persoonlijke titel is het moeilijk om dit allemaal terug te vinden. Het is mij namelijk niet bekend hoe iedereen bij de Harmonie heette voor de oorlog.
Wat het mij wel wat makkelijker maakt is, dat voor de oorlog zo’n beetje iedereen van Beek heette bij de Harmonie, en ze speelden nog prachtig ook. Daarom is het leuk een krantenartikel te laten zien van een solisten-concours welke is gehouden op de beide kerstdagen van 1934 te Zwijndrecht.
Hier trad een sextet op van Slikkerveer die twee maal lof haalde. Van dit sextet heette er 4 van Beek. Wat nog meer bijzonder is, dat er in 1927 tijdens een concert van de Harmonie ooit zes broers hebben opgetreden als sextet met allen de naam van Beek.
Om het kort te houden heb ik uit de krant van 1934 alleen de Slikkerveerse deelnemers geknipt. Over muzikale families gesproken!
