Solisten-concours 1970

Ton Bouman
single-image

SOLISTENCONCOURSEN

Eind 1943 is er besloten een onderling solistenconcours  te organiseren, welke voor het eerst in 1944 plaatsvond.

Na de bevrijding liep de belangstelling hiervoor wat af. Maar halverwege de jaren 50, wist men met name de jeugdleden, van onze club, wederom te enthousiasmeren eens aan een solistenconcours deel te nemen.

KRIMPEN AAN DE LEK

In het begin ging men naar Krimpen aan de Lek, waar muziekvereniging Crescendo ieder jaar een solistenconcours organiseerde. Later is er vanwege de enorme groei van het aantal jeugdleden, besloten om zelf weer een onderling solistenconcours te gaan organiseren.

NIET ALLEEN VOOR JEUGD

Voor deze solistenconcoursen werden ook de oudere leden aangespoord hieraan deel te nemen. In het begin werden deze onderlinge solistenconcoursen gehouden in de Kantine  van scheepswerf de Groot en van Vliet, waar de jeugd zich stond te vergapen, aan de prachtige scheepsmodellen, die daar stonden opgesteld.

Later is men in het zaaltje van de Gereformeerde kerk aan het Dillenburgplein gaan spelen. Iedere deelnemer kreeg altijd een verslag van een deskundige jury.

Zomaar enkele namen van juryleden. Jaap Koops, Johan Dol, Joost van Beek, Johan Pala. Niet de eerste de beste dus. De solisten werden altijd begeleid op de piano.

De Harmonie heeft veelvuldig een beroep kunnen doen op mej. Willy Kokelaar die dit zeer goed deed. Willy Kokelaar was de dochter van oud Harmonie dirigent dhr. Karel Kokelaar.

De deelnemers kregen ook altijd en aandenken, in de vorm van een vaantje. Degene met het hoogst aantal punten in zijn afdeling won een beker. Soms was de beker zo groot als een eierdopje, maar je was maar wat trots als je die won. Degene met het hoogste totaal aantal punten, van alle afdelingen won een wisselbeker.

Het is ondoenlijk om al de krantenstukjes die hierover in De Combinatie hebben gestaan, te laten zien. Dus heb ik een willekeurig artikel uit 1970 toegevoegd, omdat hier een foto bijstaat. Ook heb ik een foto gevonden van pianiste Willy Kokelaar.