Repetitie 15-04-1911

Ton Bouman
single-image

ZATERDAGAVOND

Tussen 1901 en 1911 was de vaste repetitieavond van de Harmonie de zaterdagavond. Een repetitie werd ook wel vergadering genoemd. Bijvoorbeeld als volgt genotuleerd. “Vergadering…..februari, gewone leden repetitie”. Ook kon er bijv. staan “Vergadering…..Mei, aspirant leden repetitie”.

GEWOON 2X IN DE WEEK 

Ook was de “vergadering” wel eens buiten, en oefende men het marcheren. Men nam n.l. ook regelmatig deel aan marswedstrijden. Indien nodig, repeteerde men soms maandenlang 2 maal per week, de extra repetities waren dan meestal op de dinsdagavond.
Dit alles onder leiding van de directeur dhr. Jilles Scheurwater.

SLOEPWERF VAN BOTHOF

Het repetitielokaal ook wel de oude loods der Harmonie genoemd, was een oude timmerloods op de sloepenwerf van Bothof. Deze werf was gelegen tussen de manufacturenwinkel van G. Slooff en café Lodder, nabij het veer naar Krimpen aan de Lek.
Nu staan er woningen. (zie foto)

REPETITIE VAN 15-04-1911

De “vergadering” van 15-04-1911 was in eerste instantie een gewone repetitie, totdat deze na de pauze plotseling werd afgebroken. Er was n.l. een groot ongeluk gebeurd nabij het repetitielokaal. (zie notulen stukje)


Er staat niet bij vermeld wat er is gebeurd, maar naar enig speurwerk in historische kranten was ik hier snel achter, en ben best wel geschrokken. Nabij het repetitielokaal, heeft er op de rivier een grote aanvaring plaatsgevonden, waarbij maar liefst 8 mensen zijn verdronken. (zie krantenartikel)
Op de oude ansichtkaart zien we links op de foto, een zwarte schuur. Dit is de oude timmerloods van Bothof, waar de Harmonie zou hebben gerepeteerd. Het Lekveer is onderweg naar het aanlegsteiger. Het Veerhuis naast het steiger staat er heden ten dagen nog steeds, en is nu een mooie woning.