Promotie naar de Vaandelafdeling

Ton Bouman
single-image

Tweede Pinksterdag 29-05-1950, was voor de Harmonie een belangrijke dag.

CONCOURS TE EDE

Men vertrok op deze dag n.l. om 8.00 uur, richting Ede, om deel te nemen aan het concours aldaar. Als men voldoende punten zou vergaren kon men promoveren naar de Vaandelafdeling, wat de hoogste afdeling was.

Twee muzikanten konden helaas niet mee. 1 muzikant wegens ziekte, en onze tweede pistonist, die op deze dag vader kon worden bleef voor alle zekerheid maar bij zijn vrouw.

Nadat men te Rotterdam de directeur dhr. Jordaans had opgehaald ging de reis via Utrecht naar Ede.

DE TIJD DRINGT  

Daar aangekomen werd de stemming er echter niet beter op. Men was krap aan de tijd, en de vierde bus was in geen velden nog wegen te bekennen.

Men moest zich gelijk gereed gaan maken voor het mars gedeelte. Alle ogen waren gericht op de vierde bus. Toen deze na enige tijd arriveerde, kon men gaan opstellen voor de mars. (orkest+tamboers)

Na de mars waren allen er van overtuigd dat er goed gelopen was, en was men benieuwd wat voor een prijs men behaald had.

Hierna namen de tamboers o.l.v. dhr. Job Stolk deel aan de tamboerswedstrijd, en zette hun beste beentje voor.

Hierna ging men naar een café, waar op verzoek der directeur, geen alcohol werd genuttigd.

HET ORKEST 

Toen was het orkest aan de beurt. Na in een school enkele koralen te hebben gespeeld, vertrok men naar het schitterend gelegen openluchttheater. Er werd begonnen met Psalm 89, waarna de twee concourswerken uitstekend werden uitgevoerd.

Hierna volgde de uitslag. Marswedstrijd, eerste prijs! Tamboerswedstrijd, eerste prijs! Concertwedstrijd, eerste prijs! Met de behaalde 105 punten promoveerde het orkest van de Harmonie naar de Vaandelafdeling.

De meeste mensen verkeerde in een jubelstemming. Sommige hadden echter meer punten verwacht, anderen vreesden  de grotere concurrentie in de Vaandelafdeling.

Na de eerste prijzen te hebben “gesmeerd”, werd er door enkele leden de clubmars gespeeld. Tevreden stapte men weer in de bussen richting Slikkerveer, waarna men na een stop van 45 minuten, om 22.30 weer arriveerde. Na 58 jaar studeren is de Vaandelafdeling bereikt.

NCRV

Dit mooie resultaat was voor de NCRV een reden om de Harmonie uit te nodigen voor een radio uitzending. Op 04-10-1950 was de Harmonie op de radio te beluisteren.