Prijzen 1909

Ton Bouman
single-image

De prijzenkast van de Harmonie staat boordevol met prijzen. De getoonde prijzen zijn allemaal vrij recent van datum, en eigenlijk allemaal gewonnen door onze drumband.

Van de vroeger gewonnen bekers, medailles, en lauwerkransen is bij mijn weten niet veel meer bewaard gebleven. Wat wel bewaard is gebleven zijn drie medailles van een concours welke op tweede pinksterdag 1909 door de Harmonie is georganiseerd.

Omdat de Harmonie organisator was, heeft men niet deelgenomen aan dit concours. Dus deze prijzen kunnen nooit door onze club gewonnen zijn, maar zijn waarschijnlijk niet toegekende prijzen, die dus zijn overgebleven.

 

In het krantenartikel zien we namen van de deelnemende verenigingen met de uitslag. Onze vereniging staat hier niet bij. De overgebleven medailles zijn een “eere prijs fanfare” een “extra prijs bij een eerste prijs” en een “eerste prijs fanfare”.  

De Harmonie was op deze datum nog een harmonieorkest, en heeft dus nooit fanfare prijzen kunnen winnen. Pas later in dat jaar is de Harmonie net als bij de oprichting weer een fanfareorkest geworden. We moeten deze medailles maar goed bewaren.

 

Misschien meldt zich na 113 jaar nog een winnaar na het lezen van dit stukje. Ik heb de medailles voor de foto maar een beetje opgepoetst.