OKK & Harmonie Slikkerveer

Afgelopen jaar 2020, was het 125 jaar geleden dat de Ridderkerkse gymnastiekvereniging Oefening Kweekt Kracht (OKK) is opgericht.

Ton Bouman
single-image

Relatie gymnastiekvereniging OKK tot muziekvereniging Harmonie 1895

Afgelopen jaar 2020, was het 125 jaar geleden dat de Ridderkerkse gymnastiekvereniging Oefening Kweekt Kracht (OKK) is opgericht.

Deze vereniging zag op 01-11-1895 het levenslicht, en is hiermee de oudste, nog bestaande sportvereniging van Ridderkerk. OKK is niet de eerste sportvereniging van Ridderkerk, zoals in het onlangs verschenen boekje “125 jaar OKK Ridderkerk staat vermeld. In augustus 1887 is er een gymnastiekvereniging opgericht, welke “Rust Roest” zou gaan heten.

Zoals je in de krant kunt lezen is er kort na de oprichting ook een jongens afdeling opgericht. Zeven jaar later, op 24 oktober 1894 is deze vereniging ontbonden, en is daarna gelijk heropgericht onder de naam “Rust Roest II”. Hierna is er niets meer vernomen van deze club.

Een jaar later is OKK opgericht, volgens de krant overigens op 01-12-1895. Een maand later dus.

Nu de bijzondere relatie tot de Harmonie. De Harmonie is in 1892 opgericht, mede door ene meneer Hendrikus Romeijn, loodgieter te Slikkerveer.

In het geschiedenis verhaal van OKK is te lezen, dat een der mede oprichters ene Hendrikus Romeijn was, loodgieter te Slikkerveer. Dezelfde persoon dus! Of dhr. Romeijn bestuurslid of muzikant geweest bij de Harmonie, is niet bekend. Wel is bekend dat hij bij de Harmonie erelid was.

Bij OKK was hij na de oprichting de eerste voorzitter van deze vereniging. Dhr. Hendrikus Gerhardus Romeijn is op 20 februari 1862 te Delfshaven geboren, en op 10 februari 1949 te Ridderkerk overleden. Het bijzondere feit is dus, dat deze twee verenigingen dezelfde roots hebben.