Muziekvereeniging ,,Eensgezindheid” Rijsoord 1907

Ton Bouman
single-image

Bij het lezen van concours uitslagen van de Harmonie, zag ik ineens de naam muziekvereeniging  “Eensgezindheid” Rijsoord ertussen staan.

Na wat zoeken en spitten kwam ik erachter dat er op Rijsoord tegelijkertijd twee muziekverenigingen zijn geweest. Dit was voor mij totaal nieuw.

Het is bekend dat in 1903 het “Chr. Fanfarekorps Concordia” is opgericht. Volgens zeggen heeft deze tot aan het begin van de eerste Wereldoorlog bestaan, hoewel ze in 1915 nog opzoek waren naar een nieuwe directeur.

Onder de nieuwe naam “Chr. Harmonievereeniging Sursum Corda” is in 1918 Concordia heropgericht. Eensgezindheid is opgericht in 1907 en heeft tot halverwege de jaren 20 bestaan.

 

Dit betekent dat er geruime tijd twee muziekverenigingen naast elkaar hebben bestaan op Rijsoord. Voor Concordia moeten de druiven zuur zijn geweest, toen hun directeur dhr. Willemstijn stopte als directeur, omdat hij directeur was geworden bij de nieuwe muziekvereniging Eensgezindheid.

De beweegredenen hiervoor zijn te lezen in een door dhr. Willemstijn geschreven ingezonden stuk in de krant. Deze kennis werpt m.i. wel een iets andere blik op de muziekgeschiedenis van Rijsoord.

In de jaren `20 lezen we af en toe nog van Muziekvereeniging ,,Eensgezindheid”