Kranslegging Donckselaan m.m.v. Jeugdorkest Harmonie Slikkerveer

Anja Biesbroek
single-image


De leerlingen van groep 8 van basisschool de Driemaster zullen op dinsdag 9 mei om 14.20 uur samen met burgemeester Attema en andere belangstellenden stilstaan bij de dramatische gebeurtenissen op dinsdag 8 mei 1945. Het monument met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands’ is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert. Het jeugdorkest van Harmonie Slikkerveer zal de kranslegging aan de Donckselaan luister bijzetten met hun muziek.

Aanleiding van de dramatische gebeurtenissen op dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland, was de arrestatie, in opdracht van burgemeester Crezée, van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond bij een van die arrestaties een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het huis van huisarts Berger. Acht mannen werden door de Duitsers gegrepen en met de handen omhoog, naast elkaar, met het gezicht naar de garagedeur gezet en onder veel geschreeuw en gesnauw gefouilleerd. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Dokter Berger probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten. Om omstreeks 21.45 uur klonk een bevel en werden ze één voor één, op een afstand van ongeveer drie meter, neergeschoten. Twee van hen bleken het drama overleefd te hebben.

Aan het einde van de plechtigheid zal na het trompetsignaal van Hidde van Griethuijsen een minuut stilte worden gehouden.