Koninginnedag 1945

Ton Bouman
single-image
Een dag om nooit te vergeten.

We beleefden tijdens de Duitse bezetting 5 maal een 31 augustus waarop we ons telkenmale afvroegen, zouden we volgend jaar kunnen feesten?

Steeds was het een desillusie. Daarom is het geen wonder dat deze Koninginnedag het mooiste en best georganiseerde feest was, wat we ooit in Ridderkerk gekend hebben.

Het begon met de grote allegorische optocht waarvoor zich honderden mensen hadden aangemeld. Lachwekkende, ernstige, en zinnebeeldige voorstellingen. Pronk, en sierwagens, verenigingen, bedrijven, winkeliers, het was een bont en schitterend geheel.

Met een bus ging de Harmonie die dag naar Bolnes, waar de optocht om 8.35 uur vertrok. In het krantenstukje met de route, is te zien dat deze ging van Bolnes naar Slikkerveer, Ridderkerk, Rijsoord weer terug naar Ridderkerk. De route liep zelfs een stukje over de Rijksweg.

De Harmonie heeft de gehele optocht meegelopen, en was om 13.45 uur op het “Groentje”, waar een bus klaarstond voor de terugreis. Deze mars was maar liefst 17 km lang!!!  en duurde  uur!!!

Ook ‘s avonds was er weer werk voor de Harmonie. Ditmaal op de feestwei achter de Electrozaal. Eerst haalde men een “bruidsstoet” op, n.l. de leden van het Slikkerveers Toneelgezelschap, die een stukje opvoerden.

Een misgreep der organisatie was, dat men veel te veel zangkoren liet optreden, waardoor het publiek merkbaar opgelucht was, toen de Harmonie aan de beurt was.

Na dit optreden bleven de meeste muzikanten zitten om van de film te genieten. Dit bleek echter een te optimistische voorspelling. Er was alleen iets grijs en iets wits te zien.

Vrolijkheid was er echter genoeg daar Aart Kerger zijn zienswijze te kennen gaf, over kaak en “eierpoeier”. Wat erg fijn was voor de Harmonie, is dat heer de Kat het publiek meedeelde, dat er een comité gevormd ging worden, om de Harmonie een nieuw vaandel te bezorgen. Het organiserende oranjecomité doneerde spontaan de eerste 100 gulden voor dit doel.

Een foto van de Harmonie van deze dag heb ik helaas niet kunnen vinden. Echter wel een foto van R.F, zij hebben ook de hele tocht uitgelopen. Omdat wij een paar leden hebben die vroeger bij R.F. hebben gespeeld, en ons oud lid Joost van Beek er dirigent is geweest, daarom voor deze ene keer een foto van het Ridderkerks Fanfare.