Huldigingen 1981

Ton Bouman
single-image

Een voormalig secretaris van onze vereniging, heeft in het verleden alle publicaties omtrent de Harmonie uit de plaatselijke kranten geknipt, en deze in een plakboek geplakt. Deze plakboeken zijn bewaard gebleven in het Harmonie archief.

De moeilijkheid is echter dat de knipsels niet zijn voorzien van bron en datum. De knipsels uit De Combinatie’s zijn te herleiden. De knipsels die niet zijn te herleiden komen waarschijnlijk uit kranten als De Waalpost of Het Zuiden.

Tijdens het winterconcert op 14-02-1981 zijn er 3 mensen gehuldigd. Hierover heb ik niets in De Combinatie kunnen vinden, echter zijn er wel twee krantenknipsels in het archief, welke het zeker waard zijn om te melden.

In de knipsels is te lezen dat heren Arie ‘t Jong en Wout van Sintmaartensdijk door burgemeester dhr. C.J. Verplanke Koninklijk zijn onderscheiden met de eremedaille in het zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Dit vanwege hun tomeloze inzet voor de Harmonie.

Tevens is dhr. ome Jo de Kluijver gehuldigd omdat hij naast 50 jaar lid, ook maar liefst 50 jaar vaandeldrager was. Ik denk dat dit wel een unicum is, 50 jaar vaandeldrager!! Dit heb ik nog nooit ergens gehoord. Bij mooi weer in het zonnetje met een leuk stukje muziek achter je, is het nog wel te doen, maar bij 35 graden, storm of rukwinden, was ome Jo ook van de partij. Ik geef je het te doen. Het vaandel is zwaar, en vangt ook veel wind.

Het bijzondere is wel, dat de ene krant in de kop de gedecoreerden groots meldt, en de andere krant ome Jo. Een der kranten weet ook te melden dat de man rechts op de foto, naast ome Jo, dhr. Kleinjan van de Federatie is. Deze lijkt wel erg veel op de toenmalige voorzitter van de Harmonie, Arie de Kluijver. De andere krant meldt dat burgemeester Verplanke de tekenen van de onderscheiding opspeldt bij dhr. van Sintmaartensdijk dit is uiteraard dhr. ‘t Jong.