Harmonie Slikkerveer opgericht als fanfare!

Ton Bouman
single-image

Harmonie Slikkerveer is opgericht als fanfare, niet als harmonieorkest !

Het verhaal is al jaar en dag dat de Harmonie Harmonie heet, omdat deze bij de oprichting op 15-06-1892 een harmonieorkest zou zijn geweest.

Dit verhaal klinkt zo logisch, dat hier nooit door iemand aan is getwijfeld. De oudst bekende notulen zijn uit 1901, toen de Harmonie inderdaad  een harmonieorkest was.

Ik viel van verbazing van mijn stoel toen ik een krantenartikel uit 1895 vond, waar men het had over de “fanfare Harmonie Slikkerveer”.

Eerst dacht ik aan een foutje in de krant, maar na verder zoeken vond ik een tweede krantenartikel uit 1894 van het twee jarig bestaan.


Ook een fanfare!! Na nog meer spitwerk vond ik een “geboortekaartje” van de oprichting. Ook een fanfare!!! Hiermee is het bewijs geleverd. De Harmonie is als fanfareorkest opgericht. 

Als je een fanfare begint, noem je het geen harmonie. Het is dus aannemelijk, dat de naam “Harmonie” van het zangkoor komt.

Echter zijn hier (nog) geen bewijzen voor gevonden. Wat ook nog niet is gevonden, wanneer precies de fanfare “Harmonie” een harmonieorkest is geworden.

Het staat wel vast dat de “Harmonie” in 1909 wederom een fanfare is geworden, en dus is onze club maar een jaar of tien, twaalf een harmonieorkest geweest. Dus is er nog wat uit te zoeken.