Harmonie directeur dhr. Jordaans 25 jaar in het vak.

Ton Bouman
single-image

Op 1-06-1937, zat dhr. Jordaans 25 jaar als orkestdirecteur in het vak. Tegelijkertijd was hij ook 25 jaar directeur bij muziekvereen “Euterpe” van Rotterdam. Deze vereniging wilde dit groots vieren, en had hiervoor alle vijf de verenigingen uitgenodigd, waarvan dhr. Jordaans directeur was. (namen te lezen in krantenartikel)

Op dinsdag 1 juni vertrok men om half acht met 2 bussen van de Jong naar het Westplein te Rotterdam. Daar aangekomen marcheerden de corpsen telkens 10 minuten na elkaar naar Parkzicht, waar de huldiging plaatsvond.

Toen men daar aankwam zat Euterpe op de tent met de jubilerende directeur. Als serenade speelde de Harmonie o.a. de Stadionmarsch welke met groot applaus in ontvangst werd genomen. De componinist van deze marsch, dhr. Willy Schootemeyer, was ook aanwezig bij de huldiging.

Na nog een marsch te hebben gespeeld, werd er een plaatsje gezocht om naar het concert van “Euterpe” te luisteren. (niet best volgens de notulist) In de pauze speelde de orkesten, gezamenlijk een marsch. Hiervoor moesten de verenigingen in twee groepen worden verdeeld, n.l. een hoge en een normaal stemming. De normaal stemmers waar de Harmonie toe behoorden, speelden de marsch “Le chef de corps”.

Na het tweede gedeelte van het concert door “Euterpe” vond de huldiging plaats. Deze bestond voornamelijk uit toespraken van de voorzitters der verenigingen, en het aanbieden van bloemstukken. Twee verenigingen hadden een blijvend cadeau voor de jubilaris. Euterpe een boekenkast, en de Harmonie een schilderstuk gemaakt door dhr. Willem Smit, oprichter, en oud directeur, van “Electro”. Deze man was zeer creatief. Naast het maken van schilderijen schreef hij ook muziekstukken, zoals bijv. de door ons onlangs nog gespeelde “Edisonmarsch”.

Na de huldiging zou de Harmonie nog een “groot” stuk spelen, maar dat ging niet door omdat de directiepartituur niet aanwezig was.

De directeur van “Electro” dhr. Cor Pot, welke in het huldigingscomité zat, gaf een tientje aan de muzikanten van de Harmonie voor een consumptie. Een glaasje bier kostte echter bij Parkzicht maar liefst 25 cent!! zodat men aan een tientje, wat normaal ruim voldoende zou zijn, nu te kort. Daarom zou men op de terugweg naar huis wel ergens “opstoppen”. De buschauffeurs hadden daar echter geen trek in. Die wilden naar huis omdat het al laat was.

Om 11.30 waren de bussen weer op Slikkerveer. Daar dhr. Pot het tientje niet terug wilde hebben, is op de jaarvergadering van 19 Juli de consumptie alsnog genuttigd.