Harmonie 45 jarig bestaan.

Ton Bouman
single-image

Uitstapje Harmonie 45 jaar.

In de doos met oude foto’s van de Harmonie zit een foto waar achterop staat geschreven, uitstapje 45 jarig bestaan. Het is een foto met daarop voor mij onbekende personen.

Bij het goed bestuderen van de foto blijkt, dat deze in spiegelbeeld is afgedrukt. Na het omdraaien van de foto op de computer, zijn gelijk de reclameborden aan de huizen op de achtergrond leesbaar. Uit de notulen blijkt dat men t.g.v. het 45 jarig bestaan, een uitstapje naar Noord Brabant heeft gemaakt. Ik was benieuwd waar de foto gemaakt zou zijn. Dit heb ik kunnen achterhalen.

De foto is genomen op de Markt te ‘s Hertogenbosch. Onze mensen staan op de sokkel van het beeld van Jeroen Bosch. Op de foto zie je links van de boekhandel het huis, genaamd De Kleine Winst. Heden ten dage staat het beeld nog steeds op de Markt. Het is wel een paar keer verplaatst en staat op een andere sokkel. Waarom er iemand op de foto staat met een bezem is mij een raadsel.

 

Dit was het ouderlijk huis van Jeroen Bosch.

Om het uitje te kunnen maken is er lang gepuzzeld, om het zo voordelig mogelijk te doen. De aangeschreven autobusbedrijven hadden ongeveer dezelfde huurprijs, echter E.D.A.D. was het voordeligst. Deze was inclusief pontgelden, en 300 km vrij. De andere autobusbedrijven waren exclusief pontgelden, en 200 km vrij. Bij de restaurants kwam “Hema” als goedkoopste uit de bus. Een ontbijt kostte 25 cent, een lunch 50 cent, en een diner 70 cent p.p. Ook was het makkelijk dat “Hema” overal filialen had. Dus E.D.A.D. en Hema werden het. Beide bedrijven bestaan nu, 2019 nog steeds.

Beknopt verslag van de reis.

Begunstigt door mooi weer vertrok men op  zaterdag 19 juni 1937 om 6.15 richting Breda, waar men om 8 uur aankwam.

Eerst werd er een bezoek gebracht aan het standbeeld van Willem lll, en maakte men een wandeling door het zeer aantrekkelijke, schoone stadspark.

Hierna werd het ontbijt gebruikt in de lunchroom van Hema. Alles zag er zindelijk en gezellig uit. Het opgediende ontbijt werd door alle deelnemers smakelijk verorberd. Voorzitter G. Plaisier hield hierna een toespraak, waarin hij de vereniging feliciteerde met het 45 jarig bestaan. De leden L. v.d. Steen en Joh. Kruidenier konden wegens ziekte helaas niet mee. De voorzitter vraagt de leden in overweging te nemen deze mensen een kaartje te sturen.

De reis ging verder naar Oisterwijk waar een consumptie werd genuttigd, en de ongerepte natuur bezichtigt.

Hierna ging men naar Eindhoven, waar eveneens bij ”Hema” de lunch werd gebruikt. Net als in Breda was het ook hier een zindelijke boel. De bediening was in één woord af. Om twee uur ging reis verder via Veldhoven naar de Ned. Belgische grens, waar men enige tijd verbleef. Om de dorst te lessen gebruikte men een consumptie in café “De Ploeg”.

Omdat men vanwege de grens niet verder kon, maakte de bus rechtsomkeer en reed richting ‘s Hertogenbosch. Deze stad werd bezichtigt, en werd er gedineerd bij wederom een Hema filiaal. Hier werd gegeten, dat het een lieve lust was. Er werd door sommigen zoveel gegeten, dat men dacht dat het er aan de verkeerde kant weer uit zou komen. Om acht uur werd de terugreis aangevangen richting Dordrecht, alwaar, voordat men de pont opging nog een consumptie gebruikte. Na overgezet te zijn, reed men in één stuk naar Slikkerveer, waar men om elf uur aankwam.

Weetjes

Op de dag van het uitje was de Moerdijkbrug net een halfjaar in gebruik. Voor de meeste mensen was het waarschijnlijk de eerste keer dat ze over één der langste rivierbruggen van Europa zijn gereden. Van en naar Dordrecht moest je nog met een pont. De Zwijndrechtse brug is in 1939 opengesteld.