Foto eerste optreden voorloper HSK 1953

Ton Bouman
single-image

De boerenkapel “De Bietenbouwers” was na de oorlog erg populair in Nederland en scoorde verschillende hits, zoals bijv. de xylofoonsolo Circus Renz. Deze kapel stond o.l.v. Ger de Roos alias “Boer Biet”. Toen in 1954 Jo Budie de leiding over nam, is de naam veranderd in “De Boertjes van Buuten”.

Door dit grote succes zijn er veel muziekverenigingen een boerenkapel begonnen, zo ook onze club. In een eerder stukje in deze rubriek heb ik het hier al eens over gehad. Zoals ik toen al schreef, is er van deze eerste boerenkapel eigenlijk maar één optreden bekend.

In De Combinatie van 31-12-1953 is te lezen dat er op 16-12-1953 door de speeltuin “Irene” een contactavond voor kinderen is georganiseerd. Hier trad voor het eerst een gloednieuwe boerenkapel op, bestaande uit muzikanten van de Harmonie. Dit alles o.l.v. de toen 23 jarige Arie ‘t Jong.

Ook is er te lezen dat er een fotograaf mooie foto’s heeft gemaakt op die avond. Nu is het leuke, dat Ronald Willemstein, in een fotoalbum van zijn vader, een prachtige foto heeft gevonden van dit eerste optreden.

We zien dat de “boeren” klompen dragen en gekleed zijn in “ketelpak”. Sommige mensen zijn goed te herkennen. Let ook eens op de bijzondere zelfgemaakte meerpersoons lessenaars. Ook is er een bord te zien van een goochelaar waarover in de krant gesproken wordt. Deze goochelaar was de dhr. Jo Nannenberg, een amateur-goochelaar die oorspronkelijk uit Groningen kwam. Al met al een heel leuke foto, waarop alles klopt met het krantenartikel.

Ik denk dat er op veel Slikkerveerse zolders nog interessante foto’s van de Harmonie te vinden zijn, waarvan er gelukkig soms eentje, zoals deze, tevoorschijn komt.