Feestmars 1920

Ton Bouman
single-image

Zoals in eerdere stukjes is te lezen, is in 1947 door Joost van Beek onze clubmars “de Harmonie” geschreven.

Tevens is in dat jaar, t.g.v. het 55 jarig bestaan, door “ome” Jo de Kluijver voor het eerst ons huidige vaandel gedragen. Op het vaandel staat de Feestmars van van der Glas afgebeeld.

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom het de Feestmars is, en niet onze clubmars. Over de Feestmars, welke vele decennia in ons marsenboekje heeft gezeten, zijn wel wat interessante dingen te vertellen.

Deze mars is in 1920 geschreven door Jan Roelof van der Glas, t.g.v. het 40 jarig bestaan van de Harmonie “Nederland en Oranje” uit Rucphen. (Buurgemeente Etten-Leur) Deze muziekvereniging NEO bestaat heden ten dagen nog steeds. Van der Glas was in die tijd kapelmeester bij de Stafmuziek van het 3e Regiment Infanterie te Bergen op Zoom. Bij dit orkest was ons oud directeur Philip Jordaans, voor hij ging dirigeren, alt-saxofonist.

In 1922 is dit orkest wegbezuinigd en opgegaan in andere militaire orkesten. Vd Glas werd overgeplaatst naar het Stafmuziekkorps van het 5e Regiment Infanterie te Amersfoort, waar hij tot zijn pensioen in 1939 aan verbonden bleef.

Interessant is nog te melden dat er helaas een schrijffout staat op het vaandel. De kwartnoot in de laatste maat op het vaandel moet een achtste noot met achtste rust zijn.

Omdat de Historisch Onderzoeker Harmonie Slikkerveer waarschijnlijk de eerste is in 77 jaar die dit is opgevallen, is er na overleg met het bestuur besloten dit zomaar te laten, en niet te wijzigen.