De meerwaarde van muziek maken

Michel van der Klooster
single-image

Vier redenen waarom het goed is om een muziekinstrument te bespelen

Vaak zien kinderen een ander een instrument bespelen en willen ze dat ook graag leren. Meestal blijft het helaas hierbij omdat ze al veel sporten of…..de lessen te duur zijn.

Toch is het goed om dit nog eens nader te overwegen. Muziek maken is goed voor de hersenen maar ook voor het lichaam en heeft zelfs invloed op het hele leven. Kortom het nemen van muziekles is een duurzame investering!

Het is daarom voor iedereen goed om een instrument te leren spelen Gelukkig spelen op de Harmonie Slikkerveer al een aantal kinderen een instrument en hebben wekelijks muziekles.

In dit artikel worden 4 redenen gegeven waarom het bespelen van een blaasinstrument of slagwerkinstrument een goed idee is en het leven beter maakt.

1.Het is een goede oefening voor je hersenen

Voor het bespelen van een instrument komt nogal wat kijken. Je maakt gebruik van fijne motorische vaardigheden (bijvoorbeeld bij slagwerk de juiste spanning op de stokken, of de juiste ‘lipspanning’ bij een blaasinstrument), gecombineerd met creativiteit en precisie.

Doordat je al die vaardigheden tegelijk gebruikt, maak je tegelijkertijd gebruik van je beide hersenhelften. De rechterhelft voor creativiteit en de linkerhelft voor de wiskundige precisie, die beide nodig zijn voor het bespelen van een instrument. Ook voor de fijne motorieke vaardigheden gebruik je beide hersenhelften.

Op deze manier leren de twee helften beter samenwerken, wat allerlei voordelen kan opleveren. Je krijgt bijvoorbeeld betere sociale vaardigheden, een beter geheugen en je kan sneller problemen oplossen.

2 Het is leuk Een instrument bespelen is heel leuk.

Het kan je uren bezighouden, om toch door te gaan tot je het liedje of het muziekstuk kunt spelen. Iedereen die een instrument bespeelt heeft hier plezier in, en dat is ook logisch. Je bent muziek aan het maken, één van de mooie kunsten die je als mens kunt uitvoeren.

Of je nu muziek speelt van een bekende artiest/componist, of zelf muziek aan het maken bent, je bent verzekerd van plezier. Zelfs wanneer het even niet meezit met het spelen zul je het uiteindelijk toch nog naar je zin hebben.

Ook kan je samenspelen met andere muzikanten in een band, een orkest, een koor of een ander ensemble. Dit samenspel geeft enorm veel plezier en verrijkt je leven

 

3 Het zorgt voor meer geduld

Ongeduldige mensen bespelen geen instrument, dit komt doordat zij geen geduld hebben en hierom de tijd niet nemen om het instrument te snappen en deze op de juiste wijze te bespelen.

Als je niet de tijd neemt om uit te vinden hoe je het beste kan spelen, of op welk tempo je het instrument moet bespelen dan zul je er nooit beter in worden. Het vergt dan ook veel geduld om te starten met een instrument.

Het kan in het begin wat ergernis opleveren, maar op lange termijn zorgt het toch altijd voor het ontwikkelen van de vaardigheden die benodigd zijn om het instrument op de juiste wijze te bespelen.

Uiteindelijk ben je een geduldig mens, en weet je hoe het instrument bespeeld moet worden.

 

4 Het vermindert stress

Het bespelen van een instrument vermindert stress, waardoor je gedurende de dag een beter humeur hebt.

Doordat het geduld verbetert zal de stress lager zijn. Daarnaast zorgt het bespelen van een instrument voor een verlaagde hartslag en bloeddruk. Deze zijn nauw gerelateerd aan stress. We voelen ons meer relaxed tijdens het bespelen van een instrument.

Dit gevoel blijft hangen tot ver na het bespelen van het instrument, en kan soms voor de rest van de dag duren. Als je eenmaal een leuk liedje in je hoofd hebt en deze in gedachte blijft hangen dan kan deze ook de hele dag in je hoofd spelen. Ditzelfde gevoel krijg je van het bespelen van een instrument.

Conclusie voor jong en oud : bespeel dus een instrument!

Pak dus eens een instrument op en begin met het bespelen hiervan. Je wordt niet direct een expert, maar door regelmatig de tijd ervoor te nemen kun je zorgen dat je steeds beter wordt en uiteindelijk veel liedjes en andere muziekstukken kunt spelen.

Welk instrument je ook gaat bespelen, alle redenen die hierboven beschreven worden zijn hierop van toepassing. Ontwikkel jezelf dus verder en kies een leuk instrument om met plezier te bespelen. Zo houd je het lang vol en heb je uiteindelijk ook iets gedaan wat veel invloed heeft op het leven.

Misschien ten overvloede: ook je stem is een muziekinstrument! En daar heeft de Harmonie ook een koor voor!

 

Bij de Harmonie Slikkerveer  werken gediplomeerde docenten welke jouw goed kunnen helpen.

Goede muziekpedagogen zijn belangrijk voor jong en oud! Mogelijk helpt dit artikel u om een belangrijke en duurzame keus te maken voor zowel het leven van uw kind als van uw eigen leven.

Vragen en reacties kunt u sturen naar info@mh-s.nl