De mars Punjaub 1962

Ton Bouman
single-image

Als er iemand vraagt zullen we een marsje spelen? Krijg je steevast te horen, “16 maten Punjaub”, en beginnen er mensen te lachen.

Altijd vraagt er dan wel iemand, weer Punjaub?, weet je niets anders? die mars spelen we al 100 jaar! Terwijl dit toch een bijzonder mooie mars is, is er steevast commentaar.

In mijn functie als “Historisch onderzoeker Harmonie Slikkerveer” heb ik hier enig onderzoek naar gedaan. De door de Brit, Charles Payne gecomponeerde alom bekende Punjaub march werd in maart 1893 uitgegeven nadat er eerder in 1890 een bewerking voor piano van Charles Le Thière gepubliceerd was. (Bron: Wikipedia) Later is door muziekuitgeverij Molenaar deze mars uitgegeven in een arrangement van Gosling Mol.

Bij onze vereniging is deze mars uitgedeeld op de repetitie van 15-10-1962. Dat deze mars al 100 jaar bij de Harmonie gespeeld wordt, is dus flauwekul. Het is “nog maar” 59 jaar, waar hebben we het over. Overdrijven is ook een kunst.

Wel zou het zomaar kunnen, dat de mars Punjaub de meest gespeelde mars aller tijden is bij de Harmonie. Leuk is te vermelden, dat deze mars geschonken is door mevr. de Kluijver.