De blamage van 1946

single-image

Op 3 mei 1946 werden voor de eerste maal de gevallenen uit de oorlog in vrijheid herdacht. Op 4 mei werd gevierd dat Nederland, na 5 verschrikkelijke jaren, voor het eerst weer een jaar in vrijheid mocht leven. Op Slikkerveer zijn er, om dit te vieren op 4 mei door de Oranje-garde diverse activiteiten georganiseerd waarbij de Harmonie is gevraagd acte de présence te geven.

In de plaatselijke kranten zijn deze activiteiten wel aangekondigd, maar een verslag van dit gebeuren heb ik niet kunnen vinden. Maar wel in de notulen van de Harmonie. Joost van Beek, die toen secretaris was, heeft een verslag geschreven van deze dag. Deze heb ik één op één overgenomen, en is hieronder te lezen. 

Zaterdag 4 mei 1946

Een povere herdenking van de bevrijding. ‘t Begon al met een groot fiasco toen de Oranje-garde een figuur sloeg als modder bij het vlaghijsen op het Churchillplein. Statig speelden wij het Wilhelmus en statig ging de driekleur omhoog, helaas ondersteboven! De hele vertoning werd nog eens herhaald. En toen kwam de grandioze optocht van enkele meters lengte. Alle Sl’veerse verenigingen, behalve 30 die verhinderd waren, namen deel zodat de stoet bestond uit de Oranje-garde, de Hengelclub met de E.H.B.O. en de Harmonie. Gelukkig was er voor de toeschouwers nog wel iets te lachen doordat de heren van de feestcommissie met hoge hoeden en billetikkers  in de koetsen het meeste bekijks hadden, trouwens er was anders niets te zien ook. Aan het eind van de optocht marcheerden we naar Café Lodder, waar de eigenaar ons een rondje gaf. Na een paar marsjes in het café, gaf een schipper ons nog een rondje. Vanavond moesten we eigenlijk in de Willemstraat concert geven en een volkszang begeleiden, maar nu werkte het weer tegen. ‘t Was bar koud en we speelden wat marsen voor een klein groepje mensen. Een deelamatrice zorgde voor enige afwisseling, terwijl wij bier dronken tegen de kou. Even over negen kondigde voorzitter de Kat het einde al aan en we waren blij, dat we weg konden.

Screenshot

Zoals je hebt kunnen lezen, was vroeger niet altijd alles beter, en ging er ook weleens wat mis. Dat bier lekker is bij warmte wist ik wel, maar dat het ook helpt tegen de kou is nieuw voor mij. Overigens is een deelamatrice een opzegster, zij die verzen voordraagt.