Concours te Barendrecht 1912

Ton Bouman
single-image

Als je een stukje wilt schrijven over een concours deelname van de Harmonie, maakt het niet uit welk jaar je pakt, er is keuze te over.

Meestal beperkt het zich tot een krantenadvertentie met aankondiging, en wat voor feestelijkheden er te doen zijn. Een week later zie je dan in een krantenartikel de uitslag.

Maar nu is het leuke, dat Ed Ipskamp mij een paar foto’s heeft gestuurd van een programmaboekje van het concours, welke op 27 mei 1912 te Barendrecht is gehouden.

Door dit programma krijg je een beetje een indruk van zo’n feestdag. Je ziet dat er naast het muzikale gebeuren, ook tal van andere dingen te beleven waren.

Wat ook te lezen is in dat boekje, dat dhr. Jilles Scheurwater directeur van o.a. onze club, een marsch heeft geschreven met de titel “Marsch Ten Donck”. Deze marsch is door de componist met Excelsior Bolnes uitgevoerd waarvan hij ook directeur was. Dhr. Scheurwater was eveneens directeur van de organiserende vereniging “Concordia”.

Ik zal je de de complete uitslag van de 29 deelnemende verenigingen besparen, maar de Harmonie heeft in de tweede afdeling fanfare met 150 punten een eerste prijs behaald, en met de marschwedstrijd een tweede prijs.

In de erewedstrijd behaalde de Harmonie een gedeelde eerste prijs met Excelsior Bolnes. Wat ook interessant is de enorme belangstelling voor dit evenement. Zoals in de krant te lezen is, zijn er 6000 mensen geweest. Ongelofelijk!