Concours met kermis 1910

Ton Bouman
single-image

In eerdere stukjes uit deze rubriek is te lezen dat er vroeger tijdens concoursen, die altijd buiten op een tent werden gehouden, meestal ook nevenactiviteiten werden georganiseerd.

Naast oliebollenkramen, biertenten, en dergelijke, waren er ook regelmatig kermisachtige attracties op het concours terrein aanwezig. Mede door deze dingen kwamen er honderden mensen op zo’n concours af, en werden het grote drukke feesten.

Vandaag de dag zou er niemand meer een dergelijk concours organiseren, maar je moet het een beetje in die tijd plaatsen. Men werkte 6 dagen in de week, en je had geen vakantiedagen. Alleen zondag’s en op christelijke feestdagen was men vrij.

Dit is ook de reden dat in onze contreien concoursen e.d. altijd plaatsvonden op b.v. tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, of tweede Pinksterdag. Kerst was vanwege het jaargetijde niet geschikt voor buitenactiviteiten. Wel zijn er op tweede kerstdag regelmatig solisten concoursen georganiseerd, die binnen werden gehouden.

Het waren de enige vrije dagen die men had. In het Katholieke deel van Nederland kon je op zondag nog wel eens wat organiseren, maar hier was dit ondenkbaar. Je zult begrijpen dat er tijdens zo’n festijn sommige mensen wel eens flink uit hun bol gingen, en dat het geholpen door de drank, weleens uit de hand liep.

Zoals je in het Christelijke weekblad voor het district Ridderkerk met de naam “Het Vaderlandt Ghetrouwe” kunt lezen, verliep het concours te Bolnes in 1910 niet geheel vlekkeloos, en plaatste de redactie nogmaals het verslag van ongeregeldheden welke op een door de Harmonie georganiseerd concours te Slikkerveer in 1909 hebben plaatsgevonden.

Bij deze krant vond men het onbegrijpelijk dat de burgemeester toestond dat er dergelijke evenementen werden georganiseerd. Overigens heb ik in andere historische kranten alleen uitslagen kunnen vinden, en nergens meldingen van deze voorvallen.

De Harmonie die ook deelnam aan het concours te Bolnes, behaalde o.l.v. directeur Scheurwater in de derde afdeling fanfare een tweede prijs. De marswedstrijd was goed voor een derde prijs.