Assistent grote trom 1970

Ton Bouman
single-image

Als er in een orkest “gaten” zijn gevallen, om wat voor reden ook, moet je soms collega muzikanten van andere verenigingen vragen om te assisteren. Ook de Harmonie heeft regelmatig assistentie moeten vragen, en zijn deze “hulpmuzikanten” dan ook altijd erg dankbaar voor hun hulp. Als je dit niet doet, of er is niemand te vinden die dit wil doen, kan het voorkomen dat je geen concert kunt geven.

Bij de Harmonie hebben er zelfs ooit musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest meegespeeld. Voor deze muzikanten was het natuurlijk wel een beetje eigenbelang, want het staat immers erg goed in je C.V. als je kunt zeggen, dat je bij Slikkerveer hebt meegespeeld.

Andersom hebben er ook regelmatig Harmonie mensen bij collega orkesten geassisteerd. Zo ook in 1970, toen te Ridderkerk tussen 10 en 18 april de Middenstandsbeurs R-70 plaatsvond. Harpe Davids en Ridderkerks Fanfare zijn toen door de organisatie gevraagd om op 11 april een muzikale wandeling te maken over het dorp. R.F. had echter het probleem dat die dag niemand beschikbaar was om grote trom te slaan.

Onze toenmalige grote tromslager, huidig erelid, Fred van Winkelhof was zo bereidwillig om in te vallen. Toen hij vroeg wat moet ik aan?, zal ik mijn Harmonie uniform maar aantrekken?, antwoorden men, ja joh! doe dat maar! niet wetende dat Fred dit ook daadwerkelijk zou doen. Dus Fred liep als enige in dat bruine Harmonie pak mee met R.F. Het is mij niet bekend of R.F. later nog eens een beroep op Fred heeft gedaan om te assisteren. Helaas heb ik geen foto van dit gebeuren, maar wel een stukje uit de notulen.