25 jaar Harmonie Slikkerveer

Ton Bouman
single-image

In het jubileumjaar 1917 is de Harmonie 2 maal op concours geweest.

In Kralingsche Veer behaalde men in de eerste afdeling 2 eerste prijzen. Te Zwartewaal kwam men in de afdeling uitmuntendheid niet verder dan een derde prijs.

Tussendoor was er ook nog tijd om op tweede pinksterdag zelf een groot muziek en zangconcours te organiseren, dit n.a.v. het 25 jarig bestaan onze club.

Het moge duidelijk zijn dat er heel wat komt kijken om een concours te organiseren. Naast het inschrijven van de deelnemers, en het regelen van een jury, moest er ook een geschikt terrein gevonden worden. Meestal was dit een weiland van een boer. Naast een muziektent, moesten er ook, wat toen gebruikelijk was, vermakelijkheden worden geregeld.

Om deze vermakelijkheden te organiseren zijn er advertenties geplaatst in de krant waarop men kon inschrijven. Voor de ververschingstent  en de poffertjeskraam was nog een tweede advertentie nodig.

Het was ook belangrijk sponsoren te vinden die een prijs beschikbaar wilde stellen. Twee van deze sponsors wil ik wel even apart noemen. Dit waren zowel H.M. Koningin Wilhelmina, als Z.K.H. Prins Hendrik die beiden een medaille beschikbaar stelde als prijs voor dit concours.

Verder heb ik een krantenartikel gevonden met de deelnemers, en een stukje met de uitslag. Je ziet dat het een hele organisatie was om zoiets te organiseren. Een concours was in die tijd een compleet volksfeest waar honderden mensen op af kwamen.

Er werden ook extra veerdiensten ingezet om zowel deelnemers als supporters, c.q. feestgangers te vervoeren. Niet iedereen was even blij met zo’n concours. Het meer behoudende deel van de Ridderkerkse bevolking vond het verschrikkelijk. De muziek kon men wel waarderen, maar de “kermis” eromheen totaal niet.

Hierover is er ook in 1917 wederom gesproken in de gemeenteraad. Ook hierover een krantenartikel. Tegenwoordig is er niemand meer die een concours of concert organiseert met een soort kermis erbij. Maar een Foodtruck kan wel natuurlijk.