100 Energieken jaren

Ton Bouman
single-image

In 1982 bestond Smit Slikkerveer 100 jaar.

Ter gelegenheid hiervan schreef amateur historicus dhr. Jan Hoek het boek “Honderd energieken jaren” wat gaat over de geschiedenis van dit bijzondere bedrijf.

De geschiedenis van de Harmonie is sterk verweven met die van Smit Slikkerveer. Heel veel leden hebben bij dit bedrijf gewerkt, en Smit heeft tientallen jaren voor de Harmonie repetitieruimte gefaciliteerd.

Een der oprichters van het bedrijf dhr. Willem Smit schreef ook regelmatig muziekstukken welke dan door de Harmonie werden uitgevoerd. De latere directeur van zowel Smit Slikkerveer als Klavarskribo dhr. Cor Pot heeft in 1932 de “Electrozaal” laten bouwen. De Harmonie heeft hier tientallen jaren concerten gegeven.

Ook was hij als fan van de Harmonie regelmatig op de repetitie te vinden. Zijn neef dhr. Jan Pot, ook fan, speelde soms ook mee.

Hierdoor is het vanzelfsprekend dat ook de Harmonie in dit boek ter sprake komt. Zo is er in dit boek een niet gedateerde zeer oude foto van onze club als harmonieorkest afgedrukt met daarbij een bijzonder verhaal, wat toen ook in De Combinatie is gepubliceerd.

In het boek, alsook in de krant is te lezen dat de foto voor een kunstmatige heuvel is genomen op de plek waar later (in 1907 red.) gebouw F is gebouwd. Ook staat directeur dhr. Jilles  Scheurwater op de foto. Dit betekent dat de foto is genomen tussen 1900 en 1907.  Leuke foto!!