Het 100ste website stukje

Ton Bouman
single-image

Dit is alweer het 100ste historische stukje over de geschiedenis van de Harmonie.

Al deze stukjes zijn door Michel vd Klooster prachtig in de Harmonie huisstijl op de site gezet, waardoor het er allemaal bijzonder gelikt uitziet. Hiervoor alle lof mijnerzijds. 

Toen ik gevraagd ben om historische stukjes te gaan schrijven, verscheen op 13-04-2019 het eerste stukje op de site. Ik had nooit verwacht dat er zoveel bovenwater zou komen. Verhalen die mensen in hun hoofd hebben, blijken regelmatig toch net even anders te zijn. Als deze verhalen ooit zijn opgetekend, gaan ze later soms onterecht voor waar de geschiedenis in.

Vandaag de dag is er op het internet veel terug te vinden in historische kranten. Hierdoor is het nu makkelijker dan bijv. 50 jaar geleden, om dingen te verifiëren op waarheid. Ook oude notulenboeken zijn een bron van informatie. Jammer dat deze bij de Harmonie niet meer compleet zijn.

Er zijn veel verrassende dingen boven water gekomen. De vondst dat de Harmonie als fanfare is opgericht, en dat zeker was tot 1898, is wel het meest verrassende. Ook de zangvereniging voor gemengd koor uit 1883 met de naam Harmonie Slikkerveer was voor iedereen een totale verrassing. Hoewel er geen echt bewijs voor is gevonden, is aannemelijk dat onze huidige muziekvereniging hieruit is ontstaan.

Dat er op Rijsoord naast Concordia, de voorloper Sursum Corda, een tweede vereniging heeft bestaan met de naam Eensgezindheid was ook nieuw voor mij. En wat te denken van de Ridderkerkse muziekvereniging Jubal uit 1855.

En dan de vele concoursen waaraan de Harmonie heeft deelgenomen. Van een derde prijs in de derde afdeling tot een eerste prijs met lof in de Vaandelafdeling en alles wat er tussen zit. Heel bijzonder allemaal.

De meeste krenten zijn onderhand wel uit de pap gevist maar wie weet komt er ineens weer wat. Gewone gebeurtenissen uit de rijke Harmonie historie zijn ook leuk om weer eens op te rakelen. Vervelende dingen, die er ook regelmatig waren, slaan we maar even over. Door corona is het nu al vervelend genoeg geweest. 

Omdat dit een historische rubriek is wil ik nog even een zeer oude foto laten zien uit het Harmonie archief. Je ziet enkele leden met vrouwen, waarschijnlijk genomen na een concours. De petten van de muzikanten zijn van de eerste generatie dus de foto zal van rond 1900 zijn.

Michel v.d. Klooster: uiteraard bedanken wij Ton Bouman ook voor zijn fantastische bijdrage. Dankzij hem hebben we zoveel geschiedenis kunnen terug vinden. Hij schrijft wel dat het makkelijk is met digitale kranten e.d maar dat valt behoorlijk tegen door oude spelling e.d. het is veel uitzoekwerk. Ton ook bedankt !